schuin dak

vloer isoleren onverwarmde vliering

Veel oude huizen hebben een vliering, die niet verwarmd wordt. In dat geval is het veel makkelijker de vloer van de vliering te bekleden met PIR-platen. Je hoeft dan niet de schuine kanten van het dak te isoleren, de vloer heeft ook minder m2 en is veel effectiever. PIR-platen hebben een hele hoge isolatiewaarde en hebben een harde persing. Als je dan de te belopen stukken afdekt met een plaatmateriaal, een loopplank of een coupon vloerbedekking dan heb je heel goedkoop en simpel een goed geïsoleerde vliering. PIR platen van ongeveer 10 cm dik hebben een Rc waarde van 4,5 m2K/W en kosten iets van €12,- in B-kwaliteit. Er zijn platen van 60x120 cm met messing en groef. Een karwei dat gemakkelijk te realiseren is. Je kunt de spullen die op de vliering liggen doorschuiven naar het gedeelte waar de platen al aangebracht zijn. De besparing is enorm in de winter en in de zomer blijft het koel.

Als je die platen van 10 cm op de vloer te veel vindt, kun je ook besluiten de ruimte tussen de balken vol te spuiten met cellulose, HR++ EPS Parels of steenwolvlokken. Als je een paar planken weg kunt halen kun je het ook zelf doen. (zie ook vloerisolatie)

schuine dak isoleren

De schuine daken kun je aan de binnenzijde isoleren met een PIR-plaat, maar die moet je goed dampdicht bekleden. Het oude dakbeschot van planken ventileert in voldoende mate, maar oude dakplaten kun je beter voorzien van gaten, waardoor met buitenlucht licht geventileerd kan worden. Een Rc-waarde van 6,0 m2K/W is te halen met een dikte van ongeveer 13 cm en die kosten dan iets van €19 per m2. Je kunt de platen met een primer behandelen en dan texen.

Wij, Klimaatklussers, werken veel met de 19-laagse isolatiefolie van www.isodiscount.nl waarbij we een deken van 1.50m tussen de balken spannen. Met een minimaal ruimteverlies van iets van 6 cm een maximaal resultaat. De 19 laagse folie kost iets van €13 en heeft opgegeven Rc van 5,8 m2K/W, maar deze waarde is wel afhankelijk van de wijze van bevestiging.

 

De huidige norm voor het isoleren van een dak is een Rc van 6,0 m2K/W.