wandisolatie

Wandisolatie

Wij komen veel in wijken waar de buitenmuren geen spouw hebben en dus steens of zelfs halfsteens zijn. In Tilburg zijn er in de oude wijken veel poortjes, die aan de voorgevelzijde zijn afgesloten met een deur. Door het poortje bereik je in de meeste gevallen twee tuinen of achterplaatsen. Het gangetje afsluiten stuit vaak op bezwaren van een van de aanwonende buren. In dat geval bekleden we het poortje met de 19-laagse folie van www.isodiscount.nl

Steens muren bekleden we het liefst aan de buitenzijde omdat de buitenmuur dan de warmte langer vast houdt. Als er voldoende ruimte is, isoleren we het liefst met een PIR-plaat, die we met latten aan de muur bevestigen. Als het om grote hoogten gaat willen we het liefst vertikaal staande planken als afdekking. Waar we minder dik kunnen isoleren bevestigen dan een lat horizontaal bij de grond en dan om de 150 cm weer een lat. Daar spannen we de 19-laags folie van www.isodiscount.nl

op en op de aangebrachte latten schroeven we dan een tweede lat. Daaroverheen komt dan de gevelafwerking met verticale planken od, of met antiworteldoek en betongaas.

liefst aan de buitenkant isoleren

Aan de binnenzijde isoleren kan ook, maar dan ontbreekt de warmtebuffer van de muur en dient de folie goed dampdicht afgeplakt te worden. De tweede lat gaat dan verticaal om de 60 cm tegen de horizontale latten aan en kan dan met gipsplaat bekleed worden.

De 19-laagse folie heeft een opgegeven Rti-waarde van 5,8 m2K/W, maar die waarde is zeer afhankelijk van de wijze van bevestigen. Deze folie kost iets van €13 per m2.

De huidige norm voor het isoleren van de muren is een Rc-waarde van 4,5 m2K/W. voor subsidie dient de Rd waarde 3,5 te zijn.

Een spouwmuur heeft ongeisoleerd een R-waarde van 0,4 m2K/W en volgespoten een R-waarde van 1,7 m2K/W. Dus aan de buitenzijde isoleren zorgt voor een veel hogere isolatiewaarde.